Biodiversiteit in de stad – De Wilde Stad
Een artikel in de Volkskrant trok onlangs mijn aandacht. Met een opmerkelijke boodschap. Rotterdam en Breda willen een ‘Nationaal Park’ worden, waarin stad en natuur samengaan.
Want het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Het blijkt een dramatisch jaar voor vlinders, hommels en bijen. In het buitengebied verdwijnen habitats, bossen ontbossen en insectenpopulaties verdwijnen. Zouden dan juist steden het tij kunnen keren?
Het lijkt een ongewone move. Toch zette Londen vier jaar geleden al als eerste stad ter wereld haar handtekening onder het ‘Internationaal Handvest voor Nationale Parksteden’. Adelaide volgde en nu hebben Rotterdam en Breda hetzelfde gedaan.
De Engelse Hoogleraar ecologie en biodiversiteit Kate Jones noemt dat we in een nieuwe fase terecht zijn gekomen, waarin het besef is dat we volledig verbonden zijn met onze omgeving. Als we geen gezond milieu hebben ook geen gezonde mensen hebben. Het zijn niet alleen vooraanstaande ecologen die dit gedachtengoed uitdragen. Ook invloedrijke economen en adviseurs van volksgezondheid. Er zit een bovengrens aan wat je kunt exploiteren en die hebben we bereikt, noemt zij. De huidige klimaatverandering draagt bij aan dat besef.
Witteveen en Bos maakte in opdracht van Gemeente Rotterdam dit toekomstperspectief. Zie hier de visietekening.
Duurzaam leiderschap in de stad: Wat kun je leren van Rotterdam en Breda's ambitie als Nationaal Park.
Het bewustzijn over de verbondenheid tussen stedelijke ontwikkeling, natuurbehoud en gezondheid groeit. De stap van steden als Rotterdam en Breda om zich te willen profileren als 'Nationaal Park' wijst op een bredere erkenning van de impact van stedelijke gebieden op biodiversiteit en milieu.
In een carrière coachingstraject kun je als jonge professionals dit inzicht vertalen naar jouw persoonlijke ontwikkeling. Je kunt leren hoe je jouw professionele groei kunt verbinden met een bredere visie op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het besef dat een gezonde omgeving bijdraagt aan gezonde mensen kan je stimuleren om niet alleen naar individueel succes te streven, maar ook naar een positieve impact op jouw omgeving en de samenleving als geheel.
in MIJN carrière coachINGS trajectEN BESTEED IK AANDACHT AAN DUURZAAMHEID EN MAATSCHAPPELIJKE IMPACT.
Als je voelt dat het moment is aangebroken voor een nieuwe wending in jouw carrière, ben ik hier om je te begeleiden. Laten we samen werken aan het ontdekken van jouw potentieel en werk dat bij je past en voldoening geeft.
De eerste stap naar verandering begint bij jou. Boek vandaag nog jouw gratis oriëntatiegesprek en laten we bespreken hoe ik je kan ondersteunen op jouw professionele ontwikkeling. Maak hier je afspraak.