Think again
Perfectionisme is tijdens mijn coachingsessies regelmatig onderwerp van gesprek. Het zijn vaak de zogenaamde high achievers die bij mij komen, intelligent en gedreven, met hoge kwaliteitsnormen, de doorzetters, die zich zeer verantwoordelijk voelen. Prachtige eigenschappen. Maar als je hierin doorslaat, dan veroorzaakt datzelfde perfectionisme stress en zelfkritiek. Gaat het tegen je keren en het houdt je af van flexibel zijn. Zeker in een wereld die bijna sneller verandert dan je bij kunt houden en juist vraagt om een mindset die kan heroverwegen en bijsturen.
In dit geweldige boek behandelt Adam Grant de kracht van het heroverwegen. Hij beschrijft hoe perfectionisme kan leiden tot starheid en het vasthouden aan oude overtuigingen, wat het vermogen om te leren en te groeien belemmert.
Grant moedigt aan tot een zogenaamde "lean perfectionism" benadering, waarbij men streeft naar hoge normen maar tegelijkertijd openstaat voor feedback en flexibel is in het heroverwegen van overtuigingen.
Grant benadrukt dat het belangrijk is om ons perfectionisme af te remmen en te erkennen dat we niet perfect kunnen zijn. Om zelfcompassie te cultiveren. Door onszelf toestemming te geven om fouten te maken en te leren van onze ervaringen, dan kunnen we veel effectiever zijn in onze denkwijzen en besluitvorming. Dit kan ons helpen om veerkrachtiger en creatiever te worden en beter om te gaan met de uitdagingen die het leven en deze tijd in het bijzonder met zich meebrengt. Zijn credo; kennis is macht maar weten wat je niet weet is wijsheid. Mooi!
Wat kun je van Adam Grant leren
Kritische Blik op Perfectionisme: Het boek benadrukt het negatieve effect van perfectionisme op leren en groeien. Dit is relevant voor professionals die meer en meer merken dat hun streven naar perfectie hun professionele ontwikkeling belemmert.
Aanbeveling voor "Lean Perfectionism": Het introduceert een alternatieve benadering, "lean perfectionism", waarin hoge normen worden nagestreefd, maar openheid voor feedback en flexibiliteit worden omarmd.
Zelfcompassie als Sleutel: Het benadrukt het belang van zelfcompassie, wat relevant is voor professionals die vaak hoge eisen aan zichzelf stellen. Het idee om fouten toe te staan en ervan te leren, spreekt aan bij degenen die een gezondere benadering van hun eigen ontwikkeling willen.
Bevordering van Veerkracht en Creativiteit: Door het afremmen van perfectionisme en het omarmen van een flexibele mindset, worden veerkracht en creativiteit bevorderd. Dit is essentieel voor jou als professional die wil floreren in een snel veranderende omgeving.
Wijsheid en Zelfreflectie: De verwijzing naar "weten wat je niet weet is wijsheid" benadrukt het belang van zelfreflectie.
JUIST DIT ZIJN THEMA’s DIE WE BESPREKEN IN HET carrière coachINGS traject
Als je voelt dat het moment is aangebroken voor een nieuwe wending in jouw carrière, ben ik hier om je te begeleiden. Laten we samen werken aan het ontdekken van jouw potentieel.
De eerste stap naar verandering begint bij jou. Boek vandaag nog jouw gratis oriëntatiegesprek en laten we bespreken hoe ik je kan ondersteunen bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maak hier je afspraak.